Wat te doen bij ons in de buurt

  • Home
  • Maison Du Silence
  • Wat te doen bij ons in de buurt

Top 10 van de Combrailles

1. Gouttières – Gabi: ’Een ode aan de zwerfkatten van dit dorp in de vorm van kleurrijke muurschilderingen, beschilderde houten decoratie en beschilderde stenen. Vervolg de weg naar de Chapelle de Montagard waar je een fantastisch uitzicht op de vulkaanketen hebt.’ http://www.tourisme-combrailles.fr/gouttieres-village-cat...

2. Velorail Viaduc des Fades - Gabi: ‘Een bijzondere tocht over een treinspoor; een traject van 7,5 km, 3 tunnels en het draaipunt op een oude, niet meer in gebruik zijnde, 132 meter hoge spoorbrug met duizelingwekkend uitzicht op de rivier de Sioule en het stuwmeer Lac des Fades.’
www.ecoloisirs.fr/nos-sites/velorail-electrique-des-fades

3. Gour de Tazenat – Gabi: ‘Een perfect rond- van oorsprong vulkanisch kratermeer en het noordelijke uiteinde van de vulkaanketen Chaîne des Puys. Mooie wandeling van 4 kilometer rondom het meer.

http://www.tourisme-combrailles.fr/le-gour-de-tazenat...
4. Néris-les-Bains – Gabi:’Kuuroord die nog steeds de grandeur van weleer uitstraalt; statige gebouwen in de hoofdstraat, het oude station, een casino, Spa de Nériades, Gallo-Romeinse opgravingen en een optocht in oude kostuums tijdens het feest Belle Epoque op 14 juli.

www.ot-neris-les-bains.fr
5. Waterval Cascade de Gour Saillant/St. Priest des Champs of waterval Cascade les 3 cuves in Chambonnet – Gabi:’Beiden prachtige wandelingen met aan het einde een verfrissende waterval.’
http://www.tourisme-combrailles.fr/cascade-du-gour...

6. Autoroute Gorges de Chouvigny/Gorges de la Sioule van Ebreuil tot Queuille (65 km) – Gabi:’Rotsen, kastelen en dé rivier van de Combrailles, de Sioule. Enkele highlights onderweg: Pont de Ménat, ruïne van Chateau Rocher, het park en de warme bron in Châteauneuf-les-Bains en de Meander van Queuille.
http://www.routes-touristiques.com/.../route-des-gorges...

7. Kanotocht op de Sioule – Gabi:’Twee mooie tochten zijn de tocht vanaf Lisseuil tot Pont de Menat met uitzicht op de ruïne van Chateau Rocher of van Pont de Menat naar St. Gal met een stop bij restaurant Le Beau Site.’
http://www.allier-auvergne-tourisme.com/.../val-de-sioule...

8. Chapdes-Beaufort en de Chemin Fais’art – Gabi:’Een wandeling van 7 km door een bos met een twintigtal sculpturen uit lavasteen. Keltische symboliek, een Mariabeeld en onderweg uitzicht op de Puy de Dôme en de Puy de Sancy.
http://www.tourisme-combrailles.fr/le-chemin-fais-art...

9. Chateauneuf les Bains – Gabi:’Warme bron in het park, wellness in de l’eSPAce de Sioule, wandeling Au fil de l’eau die je langs de mooiste plekjes voert en het feest de l’Eau à la belle epoque op 15 augustus, inclusief brocante langs de Sioule.
http://www.france-voyage.com/.../chateauneuf-les-bains...

10. Markt/rommelmarkt in Foire en Virlet – Gabi:’Foire in Giat (22 x per jaar op vaste data, zie link). Voor elk wat wils; van fruit tot kleding tot oude landbouwproducten. Een vermeldenswaardige rommelmarkt is die van Virlet op de laatste zondag van augustus. https://mairie-giat.fr/dates-des-foires-2022/
 
Nabij Puy de Dome

1. Puy-de-Dôme (departement Puy-de-Dôme) - het belangrijkste dat je kunt zeggen over deze hoogste vulkaan (1465 meter) van de Chaîne des Puys én icoon van de regio is, dat je eigenlijk niet in de Auvergne bent geweest als je niet op de top van deze beeldbepalende icoon bent geweest.

2. Salers (Cantal) – een van de mooiste, middeleeuwse dorpen van de Auvergne met fantastische uitzichten, leuke winkeltjes, restaurants. Salers is ook de naamgever van een onweerstaanbare, unieke AOP-kaas.

3. Le Puy-en-Velay (Haute-Loire) – hoofdstad van het departement maar vooral sfeervol vertrekpunt voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Op een spectaculaire vulkanische rots middenin de stad staat de kapel van Saint-Michel d’Aiguilhe en verderop klim je naar het 22 meter hoge beeld van Notre-Dame de France.

4. Le Méandre de Queuille (Combrailles, Puy-de-Dôme) – een iconisch en veel gefotografeerd beeld in de Auvergne, de prachtige bocht in de Sioule-rivier (zie ook heel binnenkort de top 10 van de Combrailles)

5. Place de la Victoire, Clermont-Ferrand (Puy-de-Dôme) – het plein naast de kathedraal van Clermont-Ferrand in de bovenstad, wat in feite een kraterrand is. Gevuld met restaurants, grote terrassen, een enkele winkel, het Toeristenbureau en het standbeeld van Paus Urbanus II die hier in 995 de eerste kruistocht uitriep.

6. Vichy (Allier) – dankzij Napoleon III groeide het bronnendorp uit tot mondaine, 19de-eeuwse thermenstad en ook nu is het nog altijd de koningin van de Franse spasteden. Je waant je hier in klein-Parijs. De oevers van de Allier, die door de stad stroomt, zijn tot complete stranden uitgegroeid, met boot- en strandstoelenverhuur, restaurants en ander vertier.

7. Livradois-Forez (Puy-de-Dôme) – dit bijzondere gebied (bos, valleien, bergen) kwam de afgelopen weken al een paar keer ter sprake en niet voor niets. In het onder vakantiegangers nog vrij onbekende regionale natuurpark vind je alle rust en ruimte die je zoekt – én er is ook nog veel te doen. Ze hebben hun eigen blauwe kaas als tegenhanger van de Bleu d’Auvergne: de Fourme d’Ambert). Het is ook nog eens heel makkelijk bereikbaar. Binnen een half uur vanuit Clermont-Ferrand zit je er al (binnenkort een top 5 van wandelingen in de Livradois-Forez)

8. Le Puy Mary (Cantal) – de grootste stratovulkaan van Europa (2700 vierkante kilometer, 1787 meter hoog)) en dat gegeven moet al voldoende reden zijn om er naartoe te gaan. Het is, net als de Puy-de-Dôme, geclassificeerd als Grand Site de France. Toets Col de Peyrol in op de gps en gaan!

9. Lac Pavin (Puy-de-Dôme) – een perfect rond kratermeer (een ‘maar’), 6900 jaar geleden ontstaan na een gigantische explosie. De diameter is 800 meter en het is maar liefst 92 meter diep (vergelijk de Noordzee, gemiddeld 30 meter). Prachtige wandelingen rond het meer en de vulkaan er pal naast, Puy Montchal.

10. Montpeyroux (Puy-de-Dôme) – tussen Clermont-Ferrand en Issoire (links van de autoroute naar Montpellier), ligt dit geheel autovrije modeldorpje. Het is gebouwd op de flanken van een heuvel, rond een middeleeuws fort. Een must-see.
https://letresseur.com/top-10-des-meilleurs-endroits-d.../

Top 10 van Clermont-Ferrand

1. L’Aventure Michelin – Michelin is voor Clermont-Ferrand wat Philips voor Eindhoven is. En die hele geschiedenis van de grootste bandenfabriek van Europa barst van de interessante verhalen, die op een aantrekkelijke manier worden verteld in dit interactieve museum.

2. Puy de Dôme – een bezoek zeker waard.

3. Place de Jaude – hét hart van de stad. Het grote plein met het standbeeld van Vercingetorix en generaal Desaix, maar ook Galeries Lafayette, de overdekte winkelcentra Jaude 1 en 2 (de Hema zit hier ook lol), het Operagebouw en hotels, restaurants. Tijdens een bezoek aan Clermont-Ferrand kom je linksom of rechtsom altijd wel een keer op dit plein terecht.

4. Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption – met kop en schouders steekt de 108 meter hoge, uit zwart lava bestaande, kathedraal, die ook nog eens op het hoogste punt van de stad staat, boven alle bebouwing uit. De bouw begon in 1298; de twee torenspitsen stammen uit de 19de eeuw.

5. Court-métrage festival – mocht je een keer begin februari naar de stad komen, pak dan het grootste korte-filmfestival ter wereld zeker mee! Altijd een gezellig feestje vol mooie en bijzondere korte films vanuit alle windstreken. www.clermont-filmfest.org

6. Parc de Montjuzet – park met een view – en wat voor eentje! Het 26 hectare grote, en sfeervolle, Parc Montjuzet, net buiten het centrum, is gelegen op een heuvel. Van hieruit heb je waanzinnige uitzichten over de stad, het plateau van Gergovie en de Limagne-vallei met aan de horizon de Livradois-Forez.

7. Musee d’Art Roger Quillot – museum in het middeleeuwse Montferrand (een vroegere concurrent van Clermont, sinds lang verenigd en inmiddels volledig vergroeid met de stad) met duizenden kunstwerken van de Middeleeuwen tot heden: schilderijen, beeldhouwwerk, foto’s en historische objecten.

8. Basilique Notre-Dame-du-Port – Kalkstenen basiliek uit de 12de eeuw en UNESCO werelderfgoed.

9. Musée Bargoin – archeologisch en textielmuseum in één. Vraag de Nederlandstalige brochure bij de kassa.

10. Jardin Lecoq – hét stadspark, gelegen pal naast het Bargoin-museum.

11. Meer tips en tricks? Kijk op: Frankrijk-gids van Reischeck

Share our website